čtvrtek 5. května 2016

"Starosti" se zařizováním domu snů

Roky jsem si představovala náš vysněný dům, bílou kuchyň s ostrůvkem, světlo, pronikající velkými okny na dřevěnou podlahu, koupelnu, ve které ze mě večer spadne všechen stres i to, jak sedím na terase, popíjím kávu a kochám se pohledem do zahrady.

zdroj

A teď je to tady. Velká chvíle nastala. Sen se mění v realitu a nabývá skutečných hmatatelných rozměrů. To, na co jsem se tak dlouho těšila a o čem jsem snila však ztrácí kouzlo pod tíhou rozhodování o barvě, materiálu, velikosti, dekoru, rozměru a dalších možných parametrech, jaké mohou mít všechny části vysněného domu. Mít mlhavou představu, spíš jen takový pocit, jak by měl interiér vypadat a tento "návrh" nakonec realizovat, jsou totiž dvě odlišné a hodně vzdálené věci. Buď je nabídka na trhu nedostačující a nesplňuje moje očekávání nebo, a to nastává častěji, je naopak tak široká, že vybrat ze všech možností pouze jednu je nadlidský úkol. Úplně nejhůř se volí prvky interiéru, které jsou pevné a nedají se tak snadno vyměnit, jako je třeba podlaha nebo kuchyňská linka. 

zdroj
V případě kuchyňské linky máme s manželem, světe div se, docela jasno. Linka má být bílá, hladká, moderní, s vestavěnými spotřebiči. Váháme jen nad dekorem pracovní desky. Uvažujeme o dvou odlišných dekorech. Na lince podél stěn by mohla být pracovní deska s dekorem přírodního kamene a deska na ostrůvku s dekorem dřeva.

Tip: Pokud také řešíte vzhled vaší budoucí kuchyně, zkuste si prohlédnout fotogalerii kuchyní Gorenje. Najdete zde poměrně dost inspirace, ať už zvažujete kuchyni v provedení moderním, rustikálním, provence, retro, anglickém či středomořském stylu. Snadno si tak ujasníte, který typ bude pro vás ten pravý.

zdroj
Velkým otazníkem je pro nás podlaha v hlavní obývací místnosti (obývák, kuchyň a jídelna). Ale ne ani tak samotná podlaha, jako to, jak zkombinovat dekor podlahy a dveří, tak aby navzájem ladily. Podlaha i dveře by měly totiž mít dekor dřeva. Výrobce podlah a dveří zatím bohužel nenapadlo spolupracovat, takže není snadné najít dva odpovídající dekory. Nabídka podlah je sice hodně široká, ale s nabídkou dveří je to horší. Navíc jsou teď v módě dveře v barvě šedého severského dřeva a nějaké "normální" středně hnědé dřevo aby člověk pohledal.

zdroj
V této velké místnosti jsou hodně velká okna, takže už teď přemýšlíme nad jejich zastíněním. Běžné žaluzie nepřipadají pro tento rozměr oken v úvahu, uvažujeme tedy o nějakém typu rolet. Líbí se mi spíš nenápadné rolety, které na okně působí minimalisticky, třeba jako jsou rolety od firmy Velux.

zdroj

























A dostávám se k dalším místnostem, které nám dělají vrásky. V domě jsou dvě menší koupelny. Jedna s vanou a druhá se sprchovým koutem. Stále váháme nad výběrem obkladů. Máme jasno v tom, že se nám líbí velkoformátové obklady s dekorem mramoru nebo přírodního kamene. Vzhledem k malým rozměrům koupelen se chceme vyvarovat toho, aby se místnost opticky ještě nezmenšila, takže přemýšlíme nad odstínem. Já se poslední dobou přikláním k bílým stěnám a mramorové podlaze. Manželovi se líbí zase spíš celá koupelna, stěny i podlaha, obložená světlým mramorem. Co myslíte? 

zdroj




A tak bych mohla pokračovat dál a dál. Problémů se zařizováním je více než dost. I když. Jaké to jsou problémy. To bych se rouhala, jsou to vlastně radosti. Tyto radosti/starosti s vybíráním a rozhodováním nám zaberou dost času a snažíme se zvolit opravdu dobře, aby se nám výsledný interiér líbil nejlépe celý život a ničeho jsme nelitovali.

Naštěstí se s manželem většinou dobře a snadno dohodneme, protože máme podobný vkus nebo najdeme nějaký kompromis. Ve výjimečných případech, kdy dohoda vázne, nasadím metodu obehrané gramofonové desky. A to potom vypadá třeba takto:

"Chtěla bych mít doma infrasaunu."
"Infrasauna je blbost."
"Chtěla bych mít infrasaunu."
"Ne, infrasauna se už nám nikam nevejde."
"Chtěla bych mít infrasaunu."
"Stejně by si ji nepoužívala. A můžeš si zajít do sauny u vašich."
"Chtěla bych mít infrasaunu."
"Do technické místnosti by se vešla. Ta větší, pro dva. Sprchu tam ale dělat nebudeme, ta je hned vedle v koupelně."

Máte taky před sebou zařizování interiéru? Nebo už za sebou? Jste spokojení s vaším výběrem nebo něčeho litujete?

*článek obsahuje sponzorovaný odkaz



4 komentáře:

  1. Naozaj krásne. Ja mam presnú predstavu o tom ako chcem aby môj byť vyzeral len obraz, ktorý chcem neviem nájsť. Aj keď som ho raz videla no :(... na zariaďovanie mám ešte veľa rokov tak mam čas

    OdpovědětVymazat
  2. My uvažujeme o vlastnom bývaní v priebehu dvoch-troch rokov a už teraz viem a našťastie sa s manželom zhodujeme, že zariadenie bude v duchu čistého severského dizajnu. Baví nás drevo a výbava ladená do biela. Niečo málo už zariaďujeme aj do súčasného podnájmu, inšpirácie pozerám na Pinterest, blog.terve.cz, happyinteriorblog.com ale i na promo fotografiách nových kolekcií severských firiem ako Iittala, marimekko a pod. To je proste krása, ako vedia zariadiť interiér, v takom bude radosť bývať :)
    Veľa šťastia pri zariaďovaní, je to síce časovo náročné, ale ten výsledok bude stáť za to.

    OdpovědětVymazat
  3. My už máme dům zařízený a bavilo mě to. Tvořila jsem si naše "hnízdečko" a udělala jsem si bydlení přesně tak, jak se mi líbí. Manžela jsem se samozřejmě také občas na něco zeptala :-D . Co se týče těch oken, tak z vlastní zkušenosti doporučuji také venkovní rolety . Vnitřní jsou fajn, ale jen pro to, aby k vám nebylo vidět. Venkovní rolety zabrání sluníčku i mrazu, takže se hodí celý rok.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...