sobota 8. března 2014

Banánový chlebík s třtinovým melasovým cukrem

Tady je jeden recept pro případy, kdy máte doma několik banánů, ke kterým se nikdo nezná, pomalu si hnědnou a už se vidí v koši. Ale nic není ztraceno, můžete jim vdechnout nový život.

V původním receptu na americký banánový chléb jsem obměnila klasický bílý cukr za černý třtinový cukr s melasou a vznikla tato pochoutka s příchutí lékořice. Banány tam jsou cítit taky a díky nim je chlebík správně vlhký. Pokud použijete bílý cukr, bude mít chlebíček čistě banánovou chuť.

Ingredience:

  • 4 zralé banány
  • 1/3 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku tmavého třtinového cukru (v původní verzi je bílý cukr krystal)
  • 1 vejce
  • 1/2 kypřícího prášku
  • 1,5 hrnku hladké mouky
  • špetka soli

Postup:

Banány rozmačkáme vydličkou, přimícháme máslo, přidáme cukr, vajíčko a dobře promícháme. Nakonec příjde na řadu kypřící prášek s moukou a zase mícháme. Těsto dáme do vymazané a vysypané formy. Já jsem použila královskou formu od Tupperware (objem 1,5 L, rozměry 29 x 11 x  8 cm). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi hodinu (kontrolujeme špejlí). 

Chlebík na povrchu krásně popraskal. Byl tak dobrý, že nevydržel ani dvacet čtyři hodin. Chutnal dospělým i dětem, na snídani i k odpolední kávě. Díky melasovému cukru je trochu tužší než bílocukrová verze.





Pekla jsem večer, proto jsou fotky tak naoranžovělé.




Přestně tento cukr mám.

Pár cukrových faktů

Přírodní hnědý cukr se vyrábí z cukrové třtiny a čím je tmavší, tím víc obsahuje zbytkové melasy, ve které jsou minerály, enzymy a vitamíny. Ten můj skoro černý je tuhý a má výraznou lékořicovou chuť. Pokud znáte čistou melasu, která má konzistenci tekutého medu, chutná taky tak. Naopak náš známý bílý cukr je z cukrové řepy a prošel rafinací a chemickým bělením, což všechny prospěšné minerály a další látky ničí.

Jaký cukr používáte? Jak se vám líbí tento banánový chlebík?

9 komentářů:

  1. tak k tym bananom čo už nikto nechce je to veelmi dobry napad recept mam už aj uloženy:)) mam síce trochu iny trstinovy cukor doma ale hadam to nevadi:)

    OdpovědětVymazat
  2. zrovna před pár dny nám takhle doma "umíralo" pár banánů..tak příště už budu vědět, co s nimi :D tenhle recept určitě musím vyzkoušet! děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to krásně, určitě to zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  4. Paráda, takové rychlé recepty mám nejradši, určitě vyzkouším! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja väčšinou banány zrecyklujem podobne. ale do banánových mafinov s hnedým cukrom, takýto melasový som ešte neskúšala :)

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá moc dobře, hned bych si ho dala :)
    Kdy bude vyhlášení té GA? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vlastně vyhlášení nedělám, ale na facebooku jsem napsat mohla (napravím to), že balíčky už jsou na cestě k vítězkám:-) Aby ostatní neměli plané naděje.

      Vymazat
  7. Dat banany do chleba by me tedy nenapadlo. Diky za tip. Vypada lakave.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...